De tre første ukene av innleggelsen på Fekjær er en «bli kjent-fase». I denne perioden kan pasienten gjøre seg kjent med behandlingstilbudet, og personalet foretar samtidig en kartlegging i samråd med pasienten. I disse første ukene har pasienten behov for skjerming og støtte, og sammen med personalet vurderes behov i det videre behandlingsforløpet. Etter tre uker arrangeres et evalueringsmøte der det forfattes en skriftlig plan for videre innleggelse og behandling.
Alle pasienter har jevnlig behandlingssamtaler med personalet for videreutvikling av behandlingsplanen. Vi legger til rette for at pasientene skal kunne gi ærlige tilbakemeldinger da det er svært viktig for behandlingen at man er åpen om sine problemer. Det forberedes ansvarsgruppemøter og pasienten får tilbud om utarbeidelse av individuell plan.
Etter tre måneders innleggelse gjennomføres et større evalueringsmøte for å kartlegge og evaluere hvor pasienten er i sitt behandlingsforløp. Vanligvis vil det i dette møtet drøftes og avklares tidspunkt for utskrivelse.
Psykologtjenesten
Første kontakt med psykolog/psykologspesialist skjer innen de 7 første dager av innleggelsen. Innkomstjournal utfylles og redigeres med all vesentlig informasjon om pasientens sykehistorie og den nåværende tilstand. Innkomstintervjuet tjener også som grunnlag for den første tentative diagnose, som sammenlignes med henvisningsdiagnosene. I denne fase kan man i tillegg beslutte hvordan kontakten videre vil se ut.
Pasienten tilbys psykoterapeutisk behandling som kan være: psykodynamisk korttidsterapi (herunder mentalisering), mindfulness og EMDR. Et viktig aspekt ved psykologarbeidet er den utvidede utredning, som foretas når pasienten har vært innlagt i 6 uker. Denne utredningen består av en skikkelig og omfattende psykologisk undersøkelse med psykodiagnostiske instrumenter (kognitive og projektive tester) samt psykiatriske diagnostiske redskaper (spørreskjemaer).
Resultater oppsummeres i en rapport som inneholder både definitive diagnoser og en beskrivelse av personlighetsfunksjonen. Som regel brukes denne rapport til utarbeidelse av spesialisterklæringer eller andre uttalelser om pasientens tilstand, som avfattes på foranledning av NAV eller andre relevante organer/institusjoner.
Ansvarsgruppemøter
Sosionom forbereder ansvarsgruppemøter sammen med pasienten. Det er ønskelig at fastlege, NAV, familie, arbeidsgiver og hjemkommune deltar i disse møtene. Fra Fekjær møter vanligvis primærkontakt og ledende fagpersonell/psykiater. Vanligvis arrangeres flere møter som avholdes på Fekjær, men ved lange reiseavstander kan møte avholdes via videokonferanse. Fekjær vektlegger rask dialog/kartlegging av hjemmesituasjonen ved innleggelse, og god planlegging med alle involverte instanser før utskrivning.
Familiesamtaler
Fekjær tilbyr familiesamtaler ved behov. Samtalene er på pasientens premisser og pasienten skal samtykke til å avholde samtaler.
Dersom det er konflikt eller problemer mellom pasienten og familiemedlemmer forsøkes disse å løses. Videre vektlegges å utveksle informasjon om bakgrunn for innleggelse, fremdriften i behandlingen, og å avtale riktig behandling og oppfølging etter utskrivelse. Ved telefonisk kontakt med pårørende har personalet taushetsplikt, men pasienten kan velge å samtykke i fritak for taushetsplikten ovenfor aktuelle pårørende. Fekjær ser helst at all dialog med familien skjer sammen med pasienten.
Ettervern
Det er særdeles viktig at utskrivelser er godt planlagt. I en del tilfeller påtar Poliklinikken ved Fekjær seg oppfølging av pasienter i overgangen til hjemkommunen. Hjemkommunene kan også motta veiledning.
Fekjær ser på behandling som en prosess, hvor en del pasienter trenger flere innleggelser. Første innleggelse er vanligvis av noe lengre varighet (3–6 mnd). Deretter kan det avtales kortere re-innleggelser etter oppsatt plan sammen med ansvarsgruppen, som en del av individuell plan.
Noen pasienter kan etter faglig vurdering innvilges ett eller flere ettervernsopphold fra tre til sju dager.